top of page
Search
  • Writer's pictureAnri Daniela

HOIVAA JA HUOLENPITOA VANHUKSILLE

Minut on kasvatettu kunnioittamaan vanhempiani. Mielestäni vanhustenhoito tätä nykyä on kammottavalla tolalla. Onko se hoitajien ja lääkäreiden syy, EI vaan resurssi- ja henkilöstöpulan vuoksi syntyvä ongelma. Olen keskustellut hoitoalalla työskentelevien kanssa, ja he kaikki sanovat samaa:

"aikaa ei ole, hoitajia ei ole tarpeeksi, ihmiset vain lopettavat työnsä kun eivät jaksa enään"


Mikä on vialla jos 2/5 vanhustyöntekijästä harkitsee lopettavansa työt? Jossakin on vika! Voiko olla, että hekin ovat ajautuneet alalle koska haluavat auttaa, ja antaa arvokkaan ja kunnollisen hoidon, ja pian huomaavat että kiireeltänsä eivät siihen pysty. Hoiva- ja hoitoalan henkilökunta tekee mitä arvokkainta työtä, ja se pitäisi myös näkyä palkassa. He huolehtivat meidän rakkaistamme, ja läheisistämme.


Mikäli hoiva- ja hoitoyksiköissä on juuri oikean verran henkilökuntaa, hoitajat ehtivät tehdä työnsä, mutta ehtivätkö he olla ihmisiä ihmiselle? Ehtivätkö he keskustelemaan, istumaan alas, pelaamaan tai lakkaamaan kynsiä.


Hoiva- ja hoitoalalle on saatava yksiköihin enemmän hoitajia, jotta aikaa siis jäisi muuhunkin kuin lääkkeiden jakoon ja pesujen tekoon. Hoitajille ei kuulu ruoanlaitto, vaan asukkaan hoitaminen. Hoitajat itse toivovat, että heillä jäisi aikaan myös asukkaiden kanssa olemiseen, ja tällä hetkellä siihen ei ole aikaa. Mikäli vanhusten ihmiskontakti jää minimiin, he laitostuvat hyvin nopeasti, tämän olen itsekkin todistanut.

Vaikka ihminen olisi sairas, tai vanha hän ansaitsee kauniin elämän, ja kauniin lopun. Häntä tulee kohdella kuin ihmistä, hänen tulee saada nauttia elämästä! Pelata pelejä, lakkaa kynsiä saada ihminen lähelle jolle puhua.


Liian monesti on nyt saatu kuulla niin facebookissa, kuin lehdissä kaltoin kohtelusta.

Ongelmia ei ole vain yksityissektorilla, vaan myös kuntien hoivapalveluissa:


Kotihoidossa asiakkaat saavat aamupalan vasta aamupäivällä

Ruokailujen väli iltapalasta aamupalaan on 14tuntia

Vanhukset märissä vaipoissa


Tälläisen hoidonko sinä haluat isovanhemmillesi, vanhemmillesi tai itsellesi?


  1. Hoitajia enemmän

  2. Valvonta että hoitajia on enemmän

  3. Palveluseteli

  4. Ihmisarvon muistaminen

Paras lukemani artikkeli oli vanhustentalosta jossa oli milloin mitäkin juhlia, vanhukset voivat hyvin. On lopetettava kiire, on lopetettava makuuttaminen, antaa heille nautinto arjen pienistä asioista, vaikka olisivatkin hoito- tai hoivalaitoksissa. Tämä vaatii lisää hoitajia ja resursseja. Tämä vaatii, että johtoporras herää ja miettii miksi hoitajat lähtevät. Vanhukset ovat rakentaneet tämän maan, ei voi olla, että tämä on tapamme kiittää!


On muutoksen aika, sinä merkitset!

71 views0 comments
bottom of page